Pianeta Pizza alta digeribilità

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Via di Donna Olimpia, 71, Roma, RM, Italia

http://www.pianetapizza.altervista.org/

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La parola d’ordine è digeribilità e si sente. Una pizza lievitata 48 ore e un taglio sottile e croccante.

Le pizze ripiene sono gargantuesche. Quella ciauscolo estracchino è il marchio di fabbrica di questi giovani pizzaioli. Un sapore che si scioglie in bocca. I supplì si dividono principalmente in normali e piccanti alla ‘nduja. La leggerezza dell’impasto aiuta ad esagerare, quindi consigliamo anche di assaggiare le pizze più classiche e gli arancini. Andate prima dell’uscita di scuola (intorno a mezzogiorno) altrimenti vi troverete in mezzo ad un’orda di ragazzini affamati. L’alta digeribilità di Pianeta Pizza non è uno slogan per ingraziarsi qualche cliente in più ma un dogma imprescindibile per questa pizzeria. Oltre alla pancia anche il vostro fegato sarà contento di aver mangiato qui.

Siamo vicini a Villa Pamphili, luogo ideale per consumare il vostro take away. Sappiamo come farvi stare svegli anche se intorno c’è una piacevole ombreggiatura di pino che concilia il sonno. Non uscite di casa o albergo senza l’mp3 diApoptygma Berzerk – Kathy’ s Song. Questo sound leggero eppure così sostanzioso va ascoltato simultaneamente alla pizza al ciauscolo, mi raccomando.

DA NON PERDERE: Pizza al Ciauscolo!!!

The entrance says it all “Alta Digeribilità”, it reads: you don’t need to show a master in Italian language to understand that it means High Digestibility. This is the main criteria to evaluate the quality of the dough (and this is, incidentally, one of the criteria WE use as well). The reason why it’s so important to write it in such big letters on the door is here explained: high digestibility pizza is the fruit of a slow, long leavening process, that turns out in a fluffy, light dough, with large “holes” (a condition called alveolatura in Italian), and where no trace of yeast is perceivable.

Slowness is an essential element in Italian traditional cuisine: just think that ragù, the super-famous bolognese meat sauce, should cook for at least four hours! The leavening process here lasts 48 hours, two whole days: a fair one. And the result is there for their devoted fans: a thin, crunchy, tasteful pizza.

We especially love the ripiena one, a pizza bianca cut right in the middle, with some luscious filling like our fav, stracchino e ciauscolo. A creamy cheese like stracchino and a soft sausage like ciauscolo, both coming from the North of Italy, can be considered a bizarre duo in Rome, yet together make one of the most heavenly combos on earth. A real treat!
If all these softness and creamy-ness and sweetness have bothered you and you need a boost to your soul and stomach, then head to the South of Italy and try a ‘Nduja supplì: sweet rice and tomato combine well with the bright red, spicy Calabrian specialty. Here the flavours are manly, strong, a little exuberant, like we expect Calabresi to be. And it’s nice, we guess, to taste in Rome something that it is geographically so far: it’s a food-tour, all in one shop!

Pianeta Pizza offers you also the right location to fully enjoy your slice: don’t you think it would be nice to seat under a Roman pine, in a big park, where a nice pic-nic seems almost mandatory? Well, you have it! Villa Doria Pamphili is the largest villa in Rome.

The perfect soundtrack: sweetness and substance live side by side in Kathy’s Song by Apoptygma Berzerk, the ideal companion for a light pizza with cheese and salami.

Pianeta Pizza Highlights: pizza ripiena with stracchino e ciauscolo.

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